Руското външно министерство изключи посредничеството на четири държави в Украйна
Секция: Русия
21 Март 2023 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руското външно министерство изключи посредничеството на четири държави в Украйна

/КРОСС/ Руското външно министерство коментира предложението на бившия ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер за създаване на контактна група за Украйна. Той предложи в тази група да бъдат включени САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Руското ведомство не се съгласи с подобно предложение, като нарече тези страни участници в конфликта на територията на Украйна.

С подобни подходи САЩ, Великобритания, Франция и Германия не могат да претендират за ролята на неутрални посредници, стартиращи мирния процес. Те не са заинтересовани от разрешаването на кризата и правят всичко, за да удължат конфронтацията, доколкото е възможно", заяви руското външно министерство пред РИА Новости.

Тези държави наложиха незаконни санкции срещу Русия, блокираха нейните чуждестранни активи и изискват създаването на трибунал, който да накаже руското ръководство. Те изнудват нашите приятели, забранявайки им да си сътрудничат с Русия", добавиха от МВнР.

Москва смята, че устойчивото уреждане на конфликта е възможно само чрез прекратяване на военните действия и доставки на западни оръжия, признаване на нови териториални реалности, демилитаризация и денацификация на Украйна, както и потвърждаване на нейния неутрален и извънблоков статус.

В момента страните от Запада, претендиращи за посредници, не предлагат нищо подобно, заключиха от МВнР.