МЕУ демонстрира системата за видеонаблюдение и видеозаснемане при броене на бюлетините след края на изборния ден
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2023 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЕУ демонстрира системата за видеонаблюдение и видеозаснемане при броене на бюлетините след края на изборния ден

/КРОСС/„Независимо от краткото време и редица предизвикателства, като страхотния дефицит на време и липсата на покритие от телеком операторите на някои места в страната, предложихме вариант, който е най-щадящ за държавния бюджет". Това заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на демонстрация за медиите, на процеса на видеонаблюдението и видеозаснемането след приключване на изборния ден. Отчитайки факта, че в рамките на Европейския съюз, този процес се случва за първи път в България, за министерство на електронното управление това бе огромно предизвикателство, каза още министър Тодоров. И допълни, че МЕУ е готово и с логистиката на техническите устройства към изборните секции.

Демоверсия на Портала, от който ще има излъчване и ще може да се гледа видеото от всяка една секция след края на вота, както и обучителен материал с видеоинструкции, бяха представени от Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване".

Видеонаблюдението и видеоизлъчването ще се осъществява през специално приложение, разработено от компанията. Мобилните устройства използват единствено софтуер, необходим за процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане.

По време на демонстрацията бе подчертано, че отговорен за реализирането на видеоизлъчването и видеозаснемането е председателят на съответната СИК. Всеки от тях ще получи пълен комплект, който ще съдържа самото устройство, трипод (стойката за позициониране), два плика с документи - за тестване на системата в предизборния ден и с документацията за самия изборен ден.

Тестът на системата в деня преди изборите е второто, двойно подсигуряване, за това, че мобилните устройства функционират правилно. Преди да бъдат изпратени към СИК, мобилните устройства ще бъдат заредени в „Информационно обслужване", ще им бъде инсталирано приложението и ще преминат през тест и проверка.

В два поредни дни екипът на МЕУ демонстрира системата за видеонаблюдение и видеозаснемане при броене на бюлетините след края на изборния ден пред членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността и регистрираните политическите партии за участие в изборите за народни представители.