Путин и Си Цзинпин са обсъдили мирния план на Китай за Украйна
Секция: Русия
21 Март 2023 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Си Цзинпин са обсъдили мирния план на Китай за Украйна

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин, който е от вчера на тридневно посещение в Москва, са обсъдили снощи на четири очи плана на Пекин за уреждане на конфликта в Украйна. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски медии.

"Това, че са го обсъждали, е очевидно, защото бяха казали, че ще го обсъждат", подчерта той.

Запитан има ли напредък по темата, говорителят отвърна: "Няма да давам оценка, ще изчакаме изявленията (на двамата лидери) за медиите (след днешните им преговори)".

"Очевидно е, че се е състояла много обстойна размяна на мнения, сериозен разговор в неформалната част" от преговорите, посочи Песков. В отговор на журналистически въпрос дали руският лидер е приел покана да посети Китай той отново прикани да се изчакат изявленията на Путин и на Си.

В понеделник Путин обяви, че внимателно е проучил идеите на Китай, гледа е на тях с уважение и ще ги обсъди със Си Дзинпин. Китайската позиция за политическо уреждане на кризата в Украйна, както е озаглавен документът, се състои от 12 точки:

*Уважение към суверенитета на всички държави,
*Да се изостави манталитета на Студената война,
*Прекратяване на военните действия,
*Възобновяване на мирните преговори,
*Разрешаване на хуманитарната криза,
*Защита на цивилни и военнопленници,
*Поддържане на безопасността на атомните електроцентрали,
*Намаляване на стратегическите рискове,
*Улесняване на износа на зърно,
*Спиране на едностранните санкции,
*Поддържане на стабилни вериги за индустрията за доставките,
*Насърчаване на следконфликтното възстановяване.

След публикуването на документа украинският президент Володимир Зеленски обясни, че в плана има точки, които са приемливи за Киев. Резервите на Украйна са, че сред тях не се посочва оттегляне на руските войски от територията ѝ - нещо, което Киев поставя като условие, за да се седне на масата за преговори.

Днес китайският президент разговаря с премиера Михаил Мишустин. .

"Приветствам ви, уважаеми г-н Си Цзинпин, и се радвам да се срещна с вас. Добре дошли в дома на правителството на Руската федерация", обърна се Мишустин към високия гост.

"Преди всичко, бих искал да ви поздравя с преизбирането ви за председател на Китайската народна република. И сърдечно да ви благодаря за голямото лично внимание, което отделяте за развитието на дружбата и партньорството между Русия и Китай", добави руският премиер.

Мишустин подчерта също важността на това, че Си Цзинпин е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия.

"Това е свидетелство за особения характер на руско-китайските отношения, навлизащи в нова епоха", отбеляза руският премиер.

По време на разговорите Си Цзинпин съобщи, че е отправил покана към руския президент Владимир Путин да направи посещение в Китай в удобно за него време през тази година.

Китайският президент каза също, че е поканил и руския министър-председател Михаил Мишустин да посети Китай в най-скоро време, за да установи тесни връзки с новия премиер на страната Ли Цян.