Министър Пулев: Спортните федерации в партньорство с общини могат да получат финансиране през Фонда на фондовете
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Пулев: Спортните федерации в партньорство с общини могат да получат финансиране през Фонда на фондовете

/КРОСС/ Чрез фонд-мениджърите на Фонда на фондовете, който е в системата на Министерството на иновациите и растежа (МИР), има възможности за финансова подкрепа за спортните федерации и техните членове в съвместна дейност с общини, чрез публично-частно партньорство. Съществуват два фонд-мениджъра, които разполагат с ресурс за финансиране на подобни проекти - Фонд ФЛАГ и Регионален фонд за градско развитие. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на среща с министрите на спорта Весела Лечева, на здравеопазването доц. д-р Асен Меджидиев, на образованието проф. Сашо Пенов, на електронното управление Георги Тодоров заедно с президентите на българските федерации по волейбол, баскетбол и футбол.

Министър Пулев обясни, че при едно добро взаимодействие на спортна федерация с общини и общински фирми може да се осигури сериозен ресурс, който да се използва за изграждане на физическа инфраструктура и разработване на иновативни и дигитални решения. Той посочи като успешен пример по такава програма изграждането на парк „Възраждане“ в София.

„Може да ви подкрепим и в комбинация с частния сектор, когато стартираща или вече наложена частна компания влезе в някаква форма на взаимодействие с федерациите“, каза на срещата още Пулев. Министърът даде за пример подкрепата на частна високотехнологична компания със спортна насоченост чрез Фонда за капиталови инвестиции на Българската банка за развитие (също с принципал министърът на иновациите и растежа).

Пред представители на спортните федерации министърът заяви още, че техните членове може да кандидатстват по няколко европейски програми по линия на Министерството на иновациите и растежа. „Те са търговски дружества, така че отговарят на критерии за получаване на безвъзмездна помощ“, посочи Пулев.  По новата програма Конкурентоспособност предстои в следващите седмици и месеци отваряне на процедурите за разработване и внедряване на иновации в предприятията, по които спортните клубове като търговски дружества могат да кандидатстват.

Пулев покани министрите и спортните федерации, техните членове и високотехнологични компании да се включат в организирани от МИР информационни дни за иновации и дигитализация в спорта и възможностите за финансирането им чрез европейските фондове. „С вас сме, ще ви помагаме много“, заключи министър Пулев.

Срещата беше организирана от Министерството на младежта и спорта, а домакин беше министър Весела Лечева.