Иван Костов: финансите на държавата в момента се управляват съобразно продължението на бюджета
Секция: Анализи
22 Март 2023 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Костов: финансите на държавата в момента се управляват съобразно продължението на бюджета

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Иван Костов, каза че финансите на държавата в момента се управляват съоразно продължението на бюджета и в този смисъл те са консервативно управлявани. „Големият проблем за хората обаче е инфлацията. Но първата новина за инфлацията е, че тези фактори, които я причиниха, част от тях, поне два от трите от най-големите фактори, обърнаха посоката си.

ЕЦБ спря да изкупува обратно активи и освен това няколко пъти вече вдигна основния лихвен процент. Това е антиинфлационна мярка. Другият фактор цените на енергоносителите. В сравнение с януари-февруари 2022 г. сега ел. енергията в ЕС е спаднала с 25%, а в България с 27,3%. Нефтът е спаднал с 46,7% това е нефтът Урал, пшеницата е спаднала с 9,5%, слънчогледовото олио с 22%. Така че това би трябвало да повлияе на инфлацията в България. При нас има още един фактор и той остава - това е повишаването на пенсиите".

Всичко зависи от това как ще бъде прието продължението на бюджета на страната до края на 2023 г., обясни Костов. „Аз очаквам и считам, че те са задължени - ПП, ДБ и ДСБ да гласуват за дефицит от 3% и да приемат една значителна част от мерките, които ще предложи МФ. Например, връщането на ставките на ДДС".