Илияна Йотова: Франкофонията предоставя несравними възможности за сътрудничество
Секция: КУЛТУРА
22 Март 2023 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Франкофонията предоставя несравними възможности за сътрудничество

/КРОСС/ С изложбата "Посоки" на художници от франкофонски страни в галерия "Мисията" на Държавния културен институт (ДКИ) към министъра на външните работи тази вечер беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията.

Тя беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова и директора на Държавния културен институт Снежана Йовева. На събитието присъства и служебният министър на външните работи Николай Милков.

Илияна Йотова отбеляза, че тази вечер "поемаме по едни много интересни, изящни и важни посоки". Посоки, които, по думите ѝ, ни отвеждат за пореден път към изящното изкуство. С избраните посоки днес навлизаме в безкрайните измерения на световната Франкофония, каза тя и допълни, че 30 години, неотклонно, с неотслабваща скорост и с постоянство, България върви по пътя си като пълноправен член в Международната организация на Франкофонията. Въпреки че единственият официален език в нашата страна е българският, повече от три десетилетия светът общува с нас като страна и на още един език - френския. Йотова напомни, че тези традиции в България са много по-ранни - още от епохата на Възраждането.

Тя отбеляза заслугата на първия демократично избран президент Желю Желев, който пръв е прозрял, че Франкофонията е нещо повече от един чужд език и една богата национална култура. Като международна организация Франкофонията предоставя несравними възможности за сътрудничество, партньорство, разкриване на потенциала и търсене заедно на общи решения в един, за съжаление, напоследък доста сложен свят, в който първо трябва добър ориентир, и второ - диалог между колкото може повече страни, общества и хора, за да можем да преодолеем заедно кризите, каза още вицепрезидентът.

Йотова посочи, че за нас, българите, Франкофонията отдавна е нещо по-голямо, отколкото само националната територия на 88 държави и 321 милиона жители на планетата, които говорят френски език. Убедена съм, че посоката на Франкофонията е плод на осведомен и далновиден избор и си струва да продължаваме да я следваме, каза още тя. Вицепрезидентът поздрави гостите на изложбата и със слово на френски език.

Кураторът на изложбата - председателят на фондация "Солей" Александрина Исайлова отбеляза, че при подбора на 25-те творби са успели да се справят с една трудна задача - различни стилове, различен характер на произведенията, различен колорит, различна тема. Това са и художниците от нашите пленери - хора от различни държави, различни етноси, различна религия, различно възпитание, различно образование, но всички те обединени от една единствена кауза - красота. Много ми се иска всички, които сме тук да живеем в този прекрасен свят, да знаем, че образованието и културата са в основата на нашата цивилизация и това, което ще остане след нас, е изкуството в най-добрите му форми, каза тя. По думите ѝ това, което е представено в галерията, е високо изкуство. Исайлова отбеляза, че за четвърта година ще работят съвместно с ДКИ и на 12-ото издание на Международния франскофонския фестивал "Солей" в Созопол, който ще е в началото на юни.

Изложбата "Посоки" показва част от творбите на художници, участвали през последните единайсет години в международните пленери, организирани от фондация "Солей" в рамките на Международния франкофонски фестивал "Солей". Тази година, неговото дванайсето издание е посветено на 30 години от членството на България във Франкофонията.

Ученици и студенти прочетоха откъси от произведения на автори от франкофонски държави.

Целта на събитието бе, съчетавайки различните изкуства - живопис и литература от различни страни във франкофонското пространство, да представи най-добрите му страни. В инициативите участват академичната общност и училищата. Значително място в програмата на честванията през цялата година заемат конкурсните изяви на учениците и студентите. Идеята е да се открои обучението по френски език в българските училища и университети.

Изложбата е част от програмата за отбелязване на 30-ата годишнина от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията, която се реализира под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.