Събранието на академиците на БАН избра чуждестранен член на Академията
Секция: Наука
22 Март 2023 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събранието на академиците на БАН избра чуждестранен член на Академията

/КРОСС/ Събранието на академиците при Българската академия на науките (БАН) избра за чуждестранен член на БАН проф. Константинос Георгиу Нихоритис от Гърция. Това съобщиха от БАН на своята интернет страница.

Нихоритис е изтъкнат гръцки старобългарист и богослов с многобройни публикации върху българската културна история и връзките й с Атон. Последователно завършва Атонската духовна академия (1976 г.) и Софийската духовна академия (1981 г.). В момента е професор във Факултета по славистика, балканистика и ориенталистика в Македонския университет в Солун.

По време на заседанието си Събранието на академиците (СА) избра и двама български учени за асоциирани членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) - проф. Иван Костов и проф. Димитър Съсълов.

Проф. Иван Костов е роден на 5 февруари 1953 г. във Видин, завършил атомна физика в Софийския университет (1975 г.), защищава дисертация в Московския университет (при проф. А. А. Мигдал) през 1982 г. Автор е на 100 статии, цитирани над 5940 пъти; у нас, в лабораторията "Теория на елементарните частици" към Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН (ИЯИЯЕ-БАН) пише пионерска статия Critical Properties of Triangulated Planar Random Surfaces (1985 г., цитирана над 740 пъти). От 1990 г. е на постоянна работа в ЦНРС, Сакле, Франция. Носител на наградата Grand Prix Servant de l'Academie des Sciences (2007 г.), асоцииран професор в ЦЕРН, Женева (1997-1998 г.) и в Юкава Институт, Киото (2000-2001 г.), гостуващ професор в Institute for Advanced Study (Princeton), Rutgers University, Santa Barbara, Stony Brook, Tokyo, в Триест, в Бразилия, в Китай. Той поддържа тесни научни връзки и с колегите си в България.

Проф. Димитър Съсълов е роден на 15 август 1961 г. в Несебър. Научните му интереси са свързани с изследвания на атмосферите и вътрешните слоеве на звездите и планетите, а също с образуването на първите атоми на хелия и водорода във Вселената. Едно от най-значимите му постижения е откриването на екзопланети, подобни на Земята. Проф. Съсълов е един от водещите изследователи в екипа на космическия телескоп Kepler и в нейното продължение, космическия телескоп TESS. Проф. Съсълов е автор на над 700 научни публикации (включително в Science и Nature), цитирани над 40 000 пъти. Неговият h-индекс е 89.

За асоциирани членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН се избират български учени или творци на изкуствата, които работят и живеят постоянно в чужбина. Асоциираният член на САЧК допринася за издигането на международната известност и престижност на БАН, на науката и изкуството в България, както и съдейства за интеграцията на млади български учени или творци на изкуствата в международната научна и културна общност. /ИРС