Николай Василев: Трябва да се борим с инфлацията и през януари 2024-та България може да е в еврозоната
Секция: Анализи
22 Март 2023 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Василев: Трябва да се борим с инфлацията и през януари 2024-та България може да е в еврозоната

/КРОСС/ България е закъсняла с повече от десетилетия за еврото заради моткане и липсата на визия. Има вариант да влезем съвсем скоро в еврозоната - например първи януари следващата година. Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на BTV „Тази сутрин". Според него за целта трябва да нямаме бюджетен дефицит.

Трябва да се борим с инфлацията и януари 2024-та България може да е в еврозоната. Но не поискахме конвергентен доклад. 15 години България направи поредица от глупости например служебния кабинет от 21-ва година, без да обясни медийно и обществено, без да има някаква дискусия отложи датата 1 януари 2023 година, добави Василев. По думите му всичко е въпрос на политическа воля.

Ако такава има, тогава ще се справим с критериите. За дефицита - аз съм за нулев дефицит. Аз съм против всякакви бюджетни дефицити, защото няма причина за това. Причината е единствено в популистките глави на политиците. А по отношение на инфлацията - това ще остане единственият критерий, който още не е решен, но с по-стабилни консервативни макроикономически бюджетни политики инфлацията може да намалее и бихме могли в скоро време да отговорим на критерия, смята още бившият икономически министър.

Според Василев инфлацията е на 50% български продукт.

За бюджетната политика моето виждане е различно от това на сегашното поколение политици. Бих забранил две думи - едната е дефицит и другата актуализация. Според мен няма никакви условия и причини в момента в държавата да има дефицит. Държавата е с най-добрите показатели в своята история от хан Аспарух досега. С най-високи нива брутен вътрешен продукт, няма никакви кризи - няма война, няма рецесия напротив има растеж, няма пандемия, няма бежанска вълна от югоизток, няма природно бедствие и няма нашествие на извънземни. Инфлацията на 50% е привнесена от цените на суровините по света и войната, но на 50% е български продукт, каза още Василев.