Двете думи на Си Дзинпин към Путин провалиха плановете на САЩ
Секция: Коментари
22 Март 2023 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двете думи на Си Дзинпин към Путин провалиха плановете на САЩ

/КРОСС/  Китайският президент Си Дзинпин разби надеждите на Вашингтон, че Пекин ще се дистанцира от Москва.  Според американският политолог Дмитрий Саймс това се подразбра накратко от разговора между него и Владимир Путин.

Посещението на Си Дзинпин в Москва се превърна в основното международно събитие на седмицата. Саймс обърна внимание на факта, че още в първия ден бяха направени доста важни изявления, въпреки, че формално преговорите на делегациите започнаха на 21 март.

Това, което ми направи впечатление от самото начало, беше, че и президентът Путин, и президентът Си Дзинпин се наричаха „скъпи приятелю. В този контекст заглавието „скъп приятел" говори само за себе си", подчерта Саймс.

Според политолога Китай е бил под натиск на САЩ да наруши сближаването си с Русия, но Си Дзинпин в разговор с Путин е показал нежелание да угажда на Запада с две думи.

Също така Путин и Си Дзинпин по време на срещата демонстрираха близост в подходите към световната политика. Политологът уточни, че става дума за разчитане на принципите на международното право, а не на "така наречените правила", установени от Запада.

Сближаването между Русия и Китай е основният страх на колективния Запад - САЩ и техните съюзници разбират, че е почти невъзможно да се преодолее съюзът на ключови геополитически опоненти. За да се предпазят от това, американците, според някои експерти, се опитват да разменят мира в Украйна с Пекин за европейския пазар.