Сапунената опера „Италиански лицей“ и министър Найден Тодоров
Секция: Коментари
22 Март 2023 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сапунената опера „Италиански лицей“ и министър Найден Тодоров

В главната роля - Величка Велянова

/КРОСС/ „Български тромпетист, пианист, композитор и диригент" - това е написано в Уикипедия срещу името на министър Найден Тодоров. А ние бихме добавили: „Любител на Куийн и на сапунени опери...". Именно на сапунена опера заприлича историята с Италианския лицей в Горна баня (НУКК) - десетки епизоди, излъчвани през последните няколко години, всеки от които завършва без развръзка.

И в епизодите на нашата сапунка се появяват различни герои - един министър с твърде специфичен и странен смях, друг министър с разширени зеници, любител на селфита, една-две „къртици" в Министерство на културата, 5-6 далавераджии, развиващи частен бизнес в държавния лицей, няколко магистрати, мутри и политици... Главната героиня в нашия случай не е млада и красива като робинята Изаура, а твърде опитна, хитра, обиграна и коварна - престарялата „временно изпълняваща (от 36 години) длъжността директор" Величка Велянова. Близо четири десетилетия тя стои твърдо и непоклатимо, като сфинкс, на директорския стол и на министрите все не им достига административен капацитет и време да я сменят.

Настоящият министър на културата Найден Тодоров би могъл да освежи сюжета на сапунката, като вместо да приключи КОНКУРСА за назначаване на нов директор на НУКК, да подпише заповед, в която да замени думата „временно" с „пожизнено изпълняващ длъжността директор", специално за незаменимата баба Величка.

В света има 43 или 44 монархии, включително Ватикана, в които кралските особи са с пожизнен статут. За разлика от горнобанската херцогиня, някои от тях доброволно се разделят с трона си, като Хуан Карлос I в полза на сина му Филипе, император Акихито в полза на сина му Нурохито, Бенедикт XVI - в полза на папа Франциск... Може би и Велянова би отстъпила трона на дъщеря си Зорница, директор на частното училище в държавния лицей, на сина си Пламен Пейков - „пожизнено изпълняващ длъжността директор" на културния център в Будапеща, или поне на протежето си Иван Капурдов, който е обещал да постъпи като Франциск и да съхрани нейните бизнес интереси.

А останалите двама кандидати, извън този списък, класирани в КОНКУРСА за избор на нов директор на НУКК, обикалят безпризорни около сградата на Министерството на културата и чакат от комина й да се появи „бял дим" /цялата информация около КОНКУРСА е дълбоко засекретена и „отговорните" служители от министерството твърде нелюбезно им обясняват, че до края на учебната година той няма да бъде финализиран/.

А табелата пред входа на министерството спокойно може да бъде заменена с табелата на един столичен театър - „Сълза и смях"...

 

Автор: Лидия Апостолова