Зам.-министър Павлова представи в Брюксел действията по изпълнението на препоръките на ЕК
Секция: ПОЛИТИКА
22 Март 2023 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Павлова представи в Брюксел действията по изпълнението на препоръките на ЕК

/КРОСС/ Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова участва в заседание на Съвет „Общи въпроси", на което се проведе годишният диалог за върховенството на правото в ЕС. Такъв дебат се провежда ежегодно. В рамките му се обсъждат годишните доклади за върховенството на правото и главите в него на държавите членки, разделени в групи по пет, по азбучен ред.

Тази година беше дискутиран третият доклад на ЕК за всички държави членки, публикуван на 13 юли 2022 г. В него за първи път Европейската комисия отправи препоръки за действия към всяка от държавите членки. Обсъдени бяха главите от документа за Словакия, Финландия, Белгия, България и Чешката република.

В представянето си Мария Павлова информира за действията, предприети от институциите в България за изпълнение на препоръките на Комисията. Като добра практика беше посочен Националният координационен механизъм за върховенство на правото и Съветът към него. Той се председателства съвместно от министъра на правосъдието и представляващия Висшия съдебен съвет и има за цел да разработва, прилага и координира националната политика в областта на върховенството на правото. Възможността за участие в този процес на гражданското общество и професионалните организации на магистратите, адвокатите и журналистите е гарантирана в рамките на нарочен Граждански съвет.

В отговор на въпроси за регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и най-вече за това кога механизмът ще стане факт, заместник-министър Павлова информира колегите си, че за целта е разработен Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалният кодекс и Закона за съдебната власт.

Законопроектът е приет на първо гласуване от Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 27.01.2023 г. и е повторно одобрен от Министерския съвет на 08.03.2023 г. По проекта е получена и положителна оценка от Венецианската комисия и от Съвета на Европа. Тя увери държавите членки в решимостта на правителството за необратимост на реформите и за пълноправно членство на страната ни във всички инструменти на Европейския съюз.

Припомняме:
През 2020 г. с годишните си доклади относно ситуацията с върховенството на закона в Европейския съюз, Европейската комисия постави началото на ежегоден цикъл на преглед в областта на спазването на принципите на правовата държава. В докладите си комисията очертава и основните предизвикателства, които все още стоят пред държавите членки.

Наблюдението се осъществява в рамките на четири стълба: I. Правосъдна система; II. Антикорупционна рамка; III. Медиен плурализъм; и IV. Други институционални въпроси, свързани с принципите на взаимозависимост и взаимоограничаване.

В процеса на изработване на Доклада за върховенството на правото държавите членки ежегодно предоставят принос и актуална информация по четирите стълба на механизма. Провеждат се срещи между екип от Европейската комисия и представители на държавните институции и на гражданското общество.