Българската болнична асоциация иска здравната вноска да стане 60 лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2023 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската болнична асоциация иска здравната вноска да стане 60 лева От организацията апелират за включване на застраховането в здравеопазването

/КРОСС/ Увеличаването на здравната вноска ще реши проблемите - да не е по-малко от 60 лева. Идеята на съсловието е да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си. Половината от разходите за здравеопазване плащаме от джоба си. Хората се налага да плащат докато са в тежки състояния, тогава застраховането ще им реши проблема. Това заяви за "Твоят ден" Андрей Марков, зам.-председател на Българска болнична асоциация.

По думите му един застраховател няма да покрие здравна щета, ако пациентът не е бил профилактиран. "При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпа на уязвими групи. Това би осигурило равен достъп и на солидарен принцип ползването на здравната система на нуждаещите се без да се налага да доплащат за лекарства и услуги", коментира той.

Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" смята, че реформите в здравеопазването трябва да започнат от 8% за осигуровки, които да отиват в НЗОК. "Консумативите на лабораторията на УМБАЛ-Пловдив са се повишили сто пъти. Подкрепям разрешаване на застраховане в здравеопазването, за да може платежоспособните хора да се осигуряват повече и да се застраховат, за да имаме по-здрава нация", посочи тя.

Tя се надява да се изготви и въведе Закон за задължения и права на пациентите. "Тук могат да се включат профилактичните прегледи. Ние сме против увеличаване на потребителската такса за личните лекари. Има нужда от допълнително финансиране в здравеопазване, но не чрез този механизъм, защото би се затруднил достъпа на социалнослаби. Трябва да се защитят уязвимите групи", смята Георгиева.