Артисти от 40 страни участват във виртуална изложба на „Биенале наив България 2023“
Секция: КУЛТУРА
22 Март 2023 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Артисти от 40 страни участват във виртуална изложба на „Биенале наив България 2023“

/КРОСС/ Близо 100 артисти от 40 страни участват във виртуална изложба на „Биенале наив България 2023". Събитието е свързано международния конкурс, фокусиран върху наивизма като вид изобразително изкуство, съобщават организаторите от Салона на наивистичното и интуитивно изкуство в Белоградчик.

За конкурса са били получени 617 визуални творби от 312 художници и скулптори. Международно жури е номинирало 267 произведения за участие във финалната представителна изложба. От тази група са избрани петте призьори и творбите за окончателната експозиция, разказват организаторите.

Носителка на голямата награда е Нина Накрадзе от Грузия, а нейни поддръжници са Стела Стефанова от България и Чезаре Нови от Италия. Наградата на публиката отива при Денис Тот от Хърватия, а наградата на организаторите - при Хосе Хорхе Чавес Моралес от Перу.

Международното жури се оглавява от директорът на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева. В него се включват още Силвано Биела и Франко Мора от Италия, Жерар Кампана от Франция, Жак Дюпон от Канада, Андрейка Нозе от Словения, Владимир Темкин от Русия и др. Съставът от България се допълва още от директорът на дирекция „Култура" към Столичната община Биляна Генова и кураторът на Салон за наивистично и интуитивно изкуство Даниела Осиковска.

„Биенале наив България" 2023 определено се отличава с много високото ниво на участниците, което направи работата на международното жури доста предизвикателна при селекцията за виртуалната изложба и избора на наградите. Събитието се превърна в един от най-престижните форуми в света, посветени на арт наив, маргинално и аусайдерско изкуство - жанрове, които бележат значителен ръст в последните години", казва Даниела Осиковска. / ГН