Заместник-министър Чамбов: Необходимо е строго прилагане на НЗ, за да бъде опазен дивечовият ресурс
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2023 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Чамбов: Необходимо е строго прилагане на НЗ, за да бъде опазен дивечовият ресурс

/КРОСС/ Необходимо е строго прилагане на националното законодателство, за да бъде опазен дивечовият ресурс. Това каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, който откри 27-то издание на Международната изложба „Природа, лов, риболов" и специализираната изложба „Цветна пролет". Той допълни, че от Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите, и с участието на други заинтересовани страни, се извършват регулярни проверки за установяване на нарушения, извършвани от бракониери.

„Вярвам, че с общи усилия ще се оптимизира опазването и контролът по спазване на Закона за лова и опазване на дивеча", каза още инж. Чамбов. И уточни, че приходите от организиран ловен туризъм за 2022 г. възлизат на повече от 6 млн. лева. „Генетичният потенциал, притежаван от дивеча, обитаващ територията на страната, ни е признат в световен мащаб.

Сигурен съм, че участията в международни изложения като днешното могат да разгърнат потенциала на ловния ни туризъм занапред", каза още заместник-министърът.

По думите му популяризирането на българската природа, част от която е българският дивеч, е значима кауза, доказателство, за което е участието на Министерството на земеделието и държавните предприятия, Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците като съорганизатори на изложбата.
На всички участници заместник-министър Чамбов пожела успех и ползотворни бизнес контакти.