Христо Алексиев: Стартира процедурата за осигуряване на медицински хеликоптери с екипаж
Секция: Интервюта
22 Март 2023 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Алексиев: Стартира процедурата за осигуряване на медицински хеликоптери с екипаж

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа документацията за обявяване на открита процедура за наем на два хеликоптера с екипаж за нуждите на спешната медицинска помощ (HEMS). Поръчката е за период от две години с възможност за удължаване за още една. Предвижда се да бъдат осигурени два хеликоптера, заедно с екипажите, като изпълнителят трябва да притежава необходимите документи, хеликоптери, обучен екипаж, за да започне незабавно дейността. Целта е в средата на тази година България да има спешна медицинска помощ по въздуха.

Полетите ще се изпълняват от две оперативни бази за HEMS на територията на България, осигурени от държавата, с хеликоптери и персонал за всяка база.

Срокът за подаване на оферти е до 4 май 2023 г., като офертите ще бъдат отворени на 5 май 2023 г.
Критериите за подбор са:

a) Годност (правоспособност) за упражняване на професионална дейност:

Участниците в обществената поръчка трябва да са авиационни оператори, които изпълняват въздушни операции по смисъла на чл. 5 от Регламент (ЕС) 965/2012 и да притежават валидно Свидетелство за авиационен оператор и валидно SPA.HEMS одобрение, издадени по реда на Регламент (ЕС) 965/2012.

б) Икономическо и финансово състояние:
Участниците следва да са реализирали минимален оборот в сферата на въздушния транспорт с хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ в размер на 30 000 000 лева за последните три приключили финансови години.

в) Технически и професионални способности:

Участниците е необходимо да разполагат с летателно годни въздухоплавателни средства (хеликоптери) - минимум два броя хеликоптери и минимум един брой заместващ хеликоптер, сертифицирани в Категория А. Те трябва да притежават валидно свидетелство за регистрация в държава членка на Европейския съюз и да притежават валиден сертификат за летателна годност съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 748/2012. Хеликоптерите трябва да са надлежно комплектувани с достатъчен на брой правоспособен екипаж с валидни свидетелства за правоспособност и валидна медицинска годност, издадени по реда на Регламент (ЕС) № 1178/2011.

Участниците ще бъдат оценявани и по качествен показател, гарантиращ високо ниво на авиационна безопасност.