Желязков: Произволни арести - това определя действията на кабинета на Петков
Секция: ПОЛИТИКА
23 Март 2023 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Желязков: Произволни арести - това определя действията на кабинета на Петков

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Росен Желязков, каза че шансът да има правителство е по-голям, ако ГЕРБ са първа политическа сила, защото са по-искрени в желанието си да направят кабинет.

“Има две големи неизвестни. Първата е, при тази динамика на фото финиша, кой ще вземе 1 процент повече или по-малко. От друга страна, дали няма да има по-голяма разлика. Очакванията ни са да имаме по-голяма разлика. Другата неизвестна е ще има ли шеста политическа сила в парламента, или ще бъдат пет. Не са много ясни параметрите на подкрепата”, добави той.

По думите му, най-важното е вотът на избирателите да бъде честно отразен, без значение дали е изразен чрез машинно или хартиено гласуване. “Изборите се правят от хора, не от предмети”, заключи Желязков.

“Президентът по Конституция е върховен главнокомандващ. 48-ото НС възложи на МС предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна. Този ангажимент е насочен към правителството. То дължи отговор дали ще предоставим оръжие. Президентът назначава кабинета, но не е негов ръководител. Становището на президента може да е пътеводна светлина за парламента, но правителството дължи отговор - ако не дадем такава помощ, защо?”, коментира още той.