„Клет България“ дава шанс на ученици от 7. и 12. клас онлайн да тестват знанията си по актуалния модел на МОН
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Март 2023 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Клет България“ дава шанс на ученици  от 7. и 12. клас онлайн да тестват знанията си по актуалния модел на МОН

/КРОСС/ Поредица от онлайн пробни изпити за 7. и 12. клас по актуалния модел на МОН подпомагат учениците в подготовката им. Инициативата е организирана от издателство „Клет България“, като чрез дистанционната форма цели да допринесе за по-доброто представяне на младежи от цялата страна. 

Пробните изпити за националното външно оценяване за 7. клас са по задължителните предмети – български език и литература и математика. Тази събота и неделя – 25 – 26 март, ще се проведе изпит по БЕЛ, а след това предстоят още две дати през месеците април и май с изпити по двата предмета.

За матурите за 12. клас зрелостниците имат възможност да тестват знанията си по задължителния предмет български език и литература, както и по английски език, като най-предпочитан избираем сред младежите. По двата предмета предстоят изпити в началото и в края на м. април, точните дати и как да се запише всеки, може да откриете тук.

Всички явили се ще получат детайлна обратна връзка от експерти оценители както на тестовата част, така и на отворените въпроси и писмената част. За максимално удобство достъпът до изпита е отворен в рамките на 48 часа, за да може всеки желаещ да го попълни в удобно за него време.

Националното външно оценяване след 7. клас, както и държавният зрелостен изпит след 12. клас са най-важните изпити в обучението на учениците. Представянето им до голяма степен определя и тяхното бъдеще. Именно затова създадохме възможността да тестват своите знания в процеса на подготовка за реалните изпити чрез поредица от онлайн пробни изпити. Това каза Бояна Табакова, ръководител на проекта „М@турата.

С организирането на тези пробни изпити издателство „Клет България“ дава възможност на учениците да добият представа за актуалния модел на МОН, по който ще се проведат реалните изпити в края на учебната година.

В момента се провежда и онлайн курс „М@турата“ за подготовка за държавния зрелостен изпит по български език и литература за дванадесетокласници от цялата страна. Всички желаещи могат да се присъединят и да наваксат състоялите се уроци със записи от срещите от целия курс.

Преподавателите в курса са от едни от най-елитните софийски гимназии. Освен структурираната информация, която те предоставят, програмата включва и голям набор от дигитални ресурси за упражнение, мисловни карти, електронна христоматия и допълнителни срещи за консултации и дискусии.

Всеки може да вземе участие в курса или да се запише за предстоящите пробни матури на уебсайта матурата.бг.