Осмата национална трофейна изложба вече приема посетители
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Март 2023 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осмата национална трофейна изложба вече приема посетители

/КРОСС/  По време на откриването на Международното изложение „Природа, лов риболов“ в Пловдив с най-голям интерес безспорно се очакваше врати да отвори Палата №7 , където е представена 8-ата Национална трофейна изложба.

Тя бе открита още в първия ден на изложението – 22 март, и ще продължи дори след приключването в Седмицата на гората до 9 април.

На откриването председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев каза:

„За нас е привилегия, че сме тук заедно с всички вас и ще поставим началото на честванията на 125-годишнината на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”.

От основаването си, до днес цялата съзнателна дейност на българските ловци и риболовци е насочена към съхраняване, обогатяване, надграждане в любовта към природата и грижата за дивеча.

През 2021 г. Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” бе прието за член на IUCN – Международния съюз за опазване на природата, което е огромно световно признание за неговата природозащитна дейност. Този съюз обединява повече от 1400 екологични организации от 160 държави.

На 8-та Национална трофейна изложба посетителите ще могат да видят 612 уникални трофея от 12 вида дивеч – благороден елен, елен лопатар, сърна, муфлон, дива свиня, вълк (череп и кожа), черепи от чакал, лисица, язовец, черен пор, белка.

Отделено е място и за националните ни рекорди, както и за бившите и настоящ световен рекорд от трофей на благороден елен, добити в България.

Тук е моментът да благодаря на Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите за съдействието, както и на всички ловци, които предоставиха своите трофеи.“

Със златни медали са оценени 31 трофея от благороден елен, 6 от елен лопатар, 21 от сърна, 66 то дива свиня, 9 от череп на вълк, 32 йот чакал, 1 от лисица или общо 166 трофея.

Свои трофеи показва и най-успешният ловец на вълци в България, а вероятно и в цяла Европа Семир Хаджиев. С голям интерес се очакват и трофеят от дива свиня на асеновградчанина Илия Димитров, добит в края на миналата година, който има всички шансове да влезе в Топ 3 в класацията на родните трофеи от вида.

Изключително впечатляваща е диорамата на изложбата, която ще достави радост и на най-малките посетители.

Благодарност трябва да се изкаже на екипа на Националното сдружение, който направи всичко необходимо забележителното събитие да стане факт.