Бойко Борисов: Безумното харчене на пари за пенсии и заплати обрече всички сектори
Секция: ПОЛИТИКА
23 Март 2023 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Борисов: Безумното харчене на пари за пенсии и заплати обрече всички сектори

/КРОСС/ „Тези хора дори не разбират, особено в животновъдство това е биологичен процес, не може да насилиш природата. И когато едно полугодие намалее, трябват няколко години да се възстанови. Ще започна с това, което е чисто политическо. Парите ги няма, а вие говорите само за пари. Това безумно харчене на пари за пенсии и заплати обрече всички други сектори и под привидната формула "ето, ние даваме" - ние всички искаме да дадем, но заради това няма да видите числата в бюджета". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна със земеделски производители в централата на партията.

Две години даже и протест като правите не го отразяват. Събирахте се 10 човека протест и веднага в МС и излизате с решение, ако не днес утре. Такава беше практиката. От вашите изложения сега разбирам, че сме се върнали назад и трябват още повече пари, а ги няма в бюджета, уточни той.

"Юли месец с още 5% ще се вдигнат пенсиите. Фискалният резерв слезе на 10 милиарда. Ще теглим октомври още 10 милиарда заем, лихвите отидоха в небесата. Милиард и половина са годишните лихви на България, ако не са отишли и на два милиарда вече. Чувате ли тези цифри и какво ни причиниха", допълни Борисов.

„От първия ден на войната украинското знаме стои тук и те имат нашата подкрепа, но подкрепата за Украйна трябва да се изразява в оръжия, в боеприпаси, в горива. И защо толкова ясна граница слагам. Факт е, че газопроводите в Украйна не се бомбардират, факт е, че тракторите орат, сеят, жънат и не си бомбардират. Затова много ясно казваме, че 100% подкрепяме Украйна във всичките й военни действия. А когато тяхната стока ще убие нашето производство? Вижте Асен Василев какво изродено чувство има. Те третират, Асене, тяхната царевица с препарати, които в България не са разрешени. Затова и техните добиви са по-големи. Така като дойде контрабандата жито, царевица или слънчоглед смесва се с нашето, печелят контрабандистите, а тези, които орат и сеят в момента стоят тук. Няма нищо общо подкрепата за Украйна с това да спазваме правилата", посочи лидерът на ГЕРБ.

„Асен Василев не знае, че цените няма как да паднат. Вие ще унищожите стоката, няма как да я продадете, ако е застрахована. Не ви излиза сметката, всеки ще влезе в огромна загуба. Така че тук ще ги подкрепяме и имаме много ясна теза: "Да за оръжието, не за контрабандата", каза още той.

„Приходите за държавата са толкова малко, при нарасналите социални плащания, че и ДДС да продължава да се намалява, това е самоубийство за бюджета. По-скоро може да говорим за начисляване, но трябва да го гледат финансистите. Страшно зле е бюджетът и това, което Велкова изнесе и те й наскачаха, това е една заплаха, която, ако ние не реализираме като действие, действително ще приключим с огромен дефицит и от там фонда", прогнозира Борисов.

"Веригите като могат да ви натискат да ви взимат евтино стоката, да я продават скъпо и да изнасят парите навън. Няма държава, няма респект, няма авторитет. Вече завзеха много пазар, проблемът не е никак лесен и за решаване. Те са германски, австрийски, френски. Когато бъркат в джобовете на българите и изнасят парите навън никой не го интересува. Но ако има натиск от страна на държавата веднага техните премиери, канцлери и президенти почват да следят. А нашите хора като ги ограбиха с горивото, нафта, бензин, но пък и две години хубаво си помълчахте", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той разказа и случка от последните дни. "Помниш ли, че като ходих преди в района на Враца и Мездра, имаше една ферма с овце, специални овце. Сега като ходих на срещата там, исках да мина да го видя фермера, младо момче, но той фалирал. Нямаше и кучета, дето се вика", посочи той.

"Аз не знам с какви очи тези хора се явяват на избори. Искат даже с малцинство да управляват. Всички сектори. Сутринта бяха производителите на мебели. Те внасят дървесина от Гърция. Къде там видяха дърво? Те купуват евтино и преработват, после продават скъпо мебели на българите", каза още Бойко Борисов.