Зам.-министър Ирена Георгиева: Трябва да поставим България на картата на предпочитаните европейски дестинации за винени и кулинарни изживявания
Секция: Туризъм
23 Март 2023 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Ирена Георгиева: Трябва да поставим България на картата на предпочитаните европейски дестинации за винени и кулинарни изживявания

/КРОСС/ В последните месеци усилията на Министерство на туризма са насочени към реализирането на политики, които да превърнат България в предпочитана дестинация за устойчив туризъм в четири сезона с качествен туристически продукт, чрез популяризиране на специализираните форми на туризъм, част от които е и виненият туризъм. Това заяви заместник-министър Ирена Георгиева при откриването на двустранния българо-гръцки бизнес форум "Бъдещето на туризма в трансграничния регион". Той е организиран от „Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите" - Сандански в рамките на проект CapTour - "Инициатива за капитализиране на перспективите на туризма в региона", финансиран по програма INTERREG Гърция - България. Във форума участваха още представители на най-голямото хотелиерско сдружение в Гърция „Hellenic", представители на академичната общност в България и в Солун, Съюз на родопските хотелиери и ресторантьори, представители на местната власт от Гърция и българските общини Сандански, Петрич и Струмяни и др. На форума беше изразена амбицията на град Сандански да се превърне в столица на винения туризъм и винопроизводството у нас.

„Днес съм тук, за да изразя подкрепата на Министерството на туризма за развитието на качествен, устойчив, целогодишен туристически продукт в региона, защото вярваме, че това е правилният път за развитие", отбеляза Ирена Георгиева, която поздрави участниците във форума и от името на министъра на туризма д-р Илин Димитров.

Тя припомни, че през септември 2022 г. делегация на Министерството на туризма, водена от министър Димитров, участва в Шестата глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН в Алба, Италия.

Това събитие даде ясен сигнал, че фокусът върху този специализиран вид туризъм се засилва в световен мащаб, подчерта заместник-министър Георгиева. България вече е заявила своята готовност да бъде домакин на една от следващите конференции на Световната организация по туризъм.
Страната ни има натрупан сериозен опит в развитието на този тип пътувания - не само заради традициите във винопроизводството, но и заради множеството успешно функциониращи изби, част от които вече са и популярни туристически атракции. Нараства също броят на избите в България, предлагащи и хотелско настаняване.

„След поредицата кризи и променящата се среда, за да сме конкурентоспособни на световния туристически пазар, трябва да сме по-адаптивни и по-иновативни, да работим по-бързо, по-фокусирано и по-ефективно", подчерта заместник-министър Ирена Георгиева.

Целта на Министерството на туризма е не само да подкрепи бранша, но и да насочи вниманието на туристите към възможностите, които се предлагат във вътрешността на страната, като се подчертае спецификата и уникалността на всеки район. Това може да стане с по-активен и иновативен маркетинг и реклама на предлаганите продукти, както и чрез засилване на онлайн присъствието.
Този процес ще бъде подпомогнат и от разработването на дигиталната карта на България, която ще обедини различни елементи на туристическата услуга у нас.

След активното взаимодействие с Министерство на земеделието, инициативата за повече видимост на българските винени дестинации даде резултат и винопроизводството вече е включено в списъка с нематериално културно наследство. Съвсем наскоро министърът на туризма, заедно с министрите на земеделието и иновациите връчиха символично именно на кметовете на Сандански и Мелник първата информационна табела за винена дестинация, подчерта Ирена Георгиева, коментирайки, че този факт е показателен за значимостта на района.

Всички предприети стъпки вече дават своите резултати. През 2022 г. над 117 хил. туристи са посетили община Сандански, което е увеличение с около 20% спрямо 2021 г. Най-много са регистрациите на български туристи - над 95 хил., както и на туристи от Северна Македония - над 7600, Гърция - над 3300, Румъния - почти 2700, Израел - над 960, Косово - около 900, Германия - над 850, Франция - над 540.

Тази тенденция се запазва и от началото на 2023г. За периода от 1 януари до 13 март 2023 г. в Сандански са регистрирани близо 25 хил. туристи. Над 74% от тях са българи, а чуждестранните са предимно от С. Македония, Гърция, Румъния, Косово и Сърбия.

За да продължи тази възходяща статистика, обаче, трябва да се гарантира трайна конкурентоспособност, като се запази качеството на българските вина, но и като се прилагат най-новите технологии при разработването на продукти и услуги.

„Устойчивият туризъм предполага освен екологична, икономическа и социална устойчивост, постигане на най-високи стандарти и качество във всеки детайл, грижа за клиента. Ключът е в създаването на преживяване, именно автентичното преживяване е самият продукт", категорична беше заместник-министър Ирена Георгиева.
Друг ключов фактор за конкурентоспособността са подготвените и отдадени кадри. Това е и един от основните приоритетите на сегашния кабинет и министър Илин Димитров, а именно осигуряване на приемственост в сферата между образование и бизнес и привличане на младите хора, които виждат професионалното си бъдеще в нея. Тези въпроси ще бъдат основен акцент на предстоящото през месец април заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, съобщи заместник-министър Георгиева по време на бизнес форума в Сандански.