Тревожността убива имунитета
Секция: Здраве
24 Март 2023 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тревожността убива имунитета

/КРОСС/ Води до инфекции с усложнения и хронична умора

Дълбокият и продължителен стрес се е превърнал в постоянен спътник на милиони хора. Мнозина често не могат да заспиват, чувстват се претоварени дори през уикендите, тревожат се за близките и нищо не помага да намерят спокойствие, съобщи "Труд бг".

Стандартните методи - сън, смяна на обстановката, почивка - вече не работят. Най-неприятното е, че всичко това не само трови ежедневието, но и убива имунната система.

Защитните механизми в човешкото тяло са устроени по такъв начин, че всичко в тази система е взаимосвързано. Болките в гърба могат да причинят зрителни увреждания, а преумората може да доведе до поредица от остри респираторни вирусни инфекции, понякога с усложнения и дълго възстановяване. Така че безпокойството и стресът могат да подкопаят имунната система. Това става по няколко начина.

Преди всичко трябва да се знае, че слабият стрес включва защитните реакции в организма, а силният, напротив, ги потиска.

Имунната и нервната система са тясно свързани. Централната нервна система е основният проводник на информация за всички "неизправности" и сигнали за тяхното отстраняване. Когато тя е отслабена от стрес, скоростта на предаване на предупредителните сигнали може да намалее и се забавя реакцията на имунната система, активирането на защитните режими и елиминирането на заплахите.

Животът в режим на постоянен физически и психо-емоционален стрес може да доведе до развитие на синдром на хроничната умора - заболяване, при което човек постоянно се чувства слаб, често боледува, бързо се уморява и като резултат развива нервни разстройства.

Как да си помогнем? Първият съвет е да се постараем да понижим стреса, а вторият е да подпомогнем имунната система отвътре. Последното може да стане с витамини от група В, които нормализират работата на нервната и сърдечно-съдовата система и се справят със стреса и депресията, в комбинация с препарат, съдържащ натриев дезоксирибонуклеат - мощен имуномодулатор, добиван от есетрови риби. Това вещество действа директно на клетките на организма, като ги кара да продължават да се борят с вируси, микроби и гъбички.