Първи предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) на УНСС в гр. Гоце Делчев
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2023 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) на УНСС в гр. Гоце Делчев

/КРОСС/ На 23 март 2023 г. в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев", гр. Гоце Делчев, се проведе първият предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) по български език и литература за прием в УНСС. Организирането и осъществяването на този първи по рода си кандидат-студентски изпит извън УНСС е в резултат на подписано споразумение между Ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и г-жа Мария Георгиева, директор на НПГ „Д. Талев". Гимназията е член на Асоциацията на икономическите училища в България - организация с над 10 годишна история.

Общо 65 зрелостници от гр. Гоце Делчев и региона се явиха в сградата на НПГ „Д. Талев" и заеха своите места след предварителна регистрация в онлайн платформата на УНСС или директно в гимназията. Изпитът се проведе при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература, като кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха четири вида задачи - с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и за създаване на текст.

Тази нова форма на кандидат-студентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне кариерното ориентиране на зрелостниците от гр. Гоце Делчев и региона, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

Проф. д-р Матилда Александрова (заместник-ректор по учебната дейност на УНСС), д-р Екатерина Деливерска (директор на дирекция „Учебна дейност"), г-жа Мария Георгиева (директор на НПГ „Д. Талев") и доц. Антония Пенчева (ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика") по време на изтеглянето на изпитния вариант.

В началото на изпита бе проведен инструктаж на квесторите, които от своя страна проведоха инструктаж на учениците, заели своите места в учебните зали. В зала 301 бе изтеглен изпитния вариант - № 1 - от ученичка от НПГ „Д. Талев". Изпитът премина при висока степен на организация и спазване на утвърдения регламент.

Кандидат-студентите очакват с нетърпение изпитните резултати, за да изберат желана от тях специалност в УНСС. Резултатите от изпита ще бъдат обявени след 10 работни дни в онлайн-платформата за кандидатстване в УНСС (https://webpriem.unwe.bg/) и в НПГ „ Д. Талев", гр. Гоце Делчев.

Следващите дати за явяване в УНСС на предварителни изпити във формат ДЗИ (матура) по български език и литература са: 8 април; 23 април; 30 април 2023 г. https://priem.unwe.bg/bg/pages/12795/предварителни-изпити.html