24 години от бомбардировките на НАТО в Югославия
Секция: СВЯТ
24 Март 2023 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
24 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

/КРОСС/ Днес се навършват 24 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. На 24 март 1999 година 11 държави членки на НАТО започнаха въздушни удари срещу Югославия, които продължиха 78 денонощия, в противоречие на международното право и без решение на ООН. Сред първите цели бяха студията на националната телевизия в Белград, мостове, болници, заводи с цивилно производство и влакове.

С "високо-точно" оръжие бяха поразени китайското посолство в Белград и дори три български къщи в София, Брезник и Трън. За времето, в което траеше операцията са поразени общо 20 болници, 190 училища и 300 завода и фабрики. Цивилните жертви са между 1500 и 2000, от които 79 деца.

В резултат от операцията от Югославия се отделя Косово, където се разполага най-голямата американска военна база на Балканите, а сенаторът Байдън, който ръководи бомбардировките над Белград, в момента, е президент на САЩ.

Тогавашният лидер на Югославия Слободан Милошевич губи изборите от Воислав Кошуница, но не признава поражението си. През октомври той е принуден да се оттегли след множество протести в цялата страна.

През 2001г. Милошевич е арестуван и осъден на доживотен затвор от Трибунала в Хага. И до ден днешен атака на НАТО е смятана за най-страшното действие на организацията и поставя много въпроси.

Бомбардировките на НАТО над Югославия са най-големите бомбардировки над страна от Европа от края на Втората световна война.