Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане
Секция: ПОЛИТИКА
24 Март 2023 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане

/КРОСС/  В България е време да преминем към прогресивното подоходно облагане. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов. Той направи коментара по повод серията от изказвания и предложения в последната седмица по отношение на финансовото състояние на държавата, които се люшкат в крайностите - от опасения за фалит до пълна стабилност.

"Подобни твърдения предизвикват стрес у гражданите и у бизнеса, а това от своя страна води до взимане на необмислени решения, до опашки пред обменните бюра и съответно до поскъпване на валутата", коментира той.

Станислав Младенов добави, че предложението от страна на Министерство на финансите за облагане с данък от 33% на така наречената свръхпечалба на фирмите трябва много внимателно да бъде обмислено. "Прилагането на подобна мярка изисква голяма прецизност. Изключително важен е механизмът, по който ще бъде формирана тази свръхпечалба. Това, което предлагат от Министерството на финансите, не мисля, че следва икономическата логика, коментира той. - Когато формираш допълнително пряко взимане от печалбите на производителите, на практика ги наказваш затова, че са се справили добре по време на кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19. Наказваш тези, които са инвестирали в машини, съоръжения, оборудване и по този начин са увеличили производителността на труда, тоест рентабилността си".

Икономическият експерт на БСП - София е категоричен, че точно в този момент трябва да се види ролята на държавата като субект, който управлява ефективно и с мисъл данъчната система. "Изключително несправедливо е да бъдат облагани с допълнителен данък производствените предприятия, заяви Младенов. - Има обаче сектори като енергетиката, като търговията с горива, в които данък свръхпечалба би бил напълно справедлив. При налагането на тази мярка от Министерство на финансите трябва да направят секторна диференциация. Разбира се, когато държавата е в криза, една от основните мерки за излизане от нея е налагането на допълнителни вземания под формата на данъци".

Станислав Младенов е убеден, че точно сега е времето за промяна в данъчна система в България и за въвеждане на прогресивното подоходно облагане. "Това е типично ляв подход в данъчната система, който в тази тежка криза би бил много полезен, коментира още той. - Не е редно печалбите от 10 000 лева от производство и от 1,5 милиона от посредничество да бъдат облагани с една и съща данъчна отговорност. Никак не е справедливо".