НЦЗПБ: В 12 области заболеваемостта от туберкулоза е над средната
Секция: Здраве
24 Март 2023 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЦЗПБ: В 12 области заболеваемостта от туберкулоза е над средната

/КРОСС/ В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, позовавайки се на предварителни данни от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната е 9,7 на 100 000 през 2021 г. , но в в област Враца е 20,3, в област Сливен - 16,4, в област Пловдив - 14,6, в област Ямбол - 13,7, в София област - 13,4, в област Велико Търново - 12,2, в област Благоевград - 12, в област Русе - 11,8, в област Стара Загора - 11,6, в област Силистра - 11,2, в област Габрово - 10,4, в област Разград - 1, показват данните.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза, припомнят от Центъра.

Микробиологичната диагноза на туберкулозата в България се осъществява в 33 лаборатории. Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести е единствената в страната международно сертифицирана лаборатория от СЗО и в нея се потвърждават всички резистентни туберкулозни щамове от цялата страна.

Днес се навършват 141 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis - причинител на туберкулозата, от д-р Роберт Кох. На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.