Крум Зарков: Трябва да участваме активно в дебата за Европейския акт за свободата на медиите
Секция: Коментари
24 Март 2023 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Трябва да участваме активно в дебата за Европейския акт за свободата на медиите

/КРОСС/ Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще е за медиите, заяви министър Крум Зарков на форум, организиран от Съюза на журналистите в България (СБЖ). Темата бе „Европейският законодателен акт за свободата на медиите" - бъдещ регламент, който се очаква да стане факт до края на годината.

„На препоръката за медиите страната ни винаги отговаря - ще я изпълним чрез европейския акт, т.е. ще чакаме да ни кажете какво да правим. Това не е достатъчно - не трябва да чакаме, а да имаме роля, да участваме в дебата сега, за да се възползваме от резултатите утре", подчерта министърът. И добави - европейският акт за свободата на медиите е безпрецедентен и след окончателното му одобрение ще е част от европейското, съответно българското право.

Темата за свободата на медиите е и част от дебата в Съвета за върховенството на правото, чиито съпредседатели са министър Зарков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Пряк ангажимент в тази връзка е предприемане на конкретни действия срещу т.нар. дела шамари срещу журналисти, медии и неправителствени организации, по които вече се работи в Съвета. "Европейският акт за свободата на медиите има много по-широко приложение - става дума и за начина на финансиране, и за медийната концентрация, съответно конкуренция, за цял един сектор с всичките му аспекти. Което и да е правителство не може да се справи адекватно с тези задачи без помощта на хората, всекидневно заети с тази работа. Те могат да видят подводните камъни, които ние в министерството няма как да знаем, но за сметка на това можем да защитим", заяви Крум Зарков.

И още: „Свободата нито в медиите, нито където и да е, не се декретира. Каквото и да се напише в европейския законодателен акт или другаде, тя е въпрос първо на светоусещане и на смелост за нейната защита".