Александър Кашъмов: Всеки е засегнат съществено по темите в Доклада на Държавния департамент на САЩ
Секция: СВЯТ
24 Март 2023 19:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Кашъмов: Всеки е засегнат съществено по темите в Доклада на Държавния департамент на САЩ

/КРОСС/ Докладът на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в света (през 2022-ра), който се появи тази седмица, се прави всяка година.

Това е рутинен доклад за човешките права и защитата им, но с това свързан въпросът какво прави държавата по тази тема - коментира пред Радио София адвокат Александър Кашъмов, директор на Програма "Достъп до информация"

Основните проблемни области са борбата с корупцията и (не)успеха на българските институции в тази борба, както и състоянието на съдебната система.

Проблеми, фиксирани в Доклада съответстват на констатации, описани в редица други документи, изтъкна Кашъмов:

„Трябва са си научим уроците, да приемем сериозно констатациите, те не са от полза за тези, които правят доклада, а за българските граждани - ако държавници и политици предприемат необходимите подобрения."

За България Докладът констатира:
▪ жестоко или унизително отношение от страна на властите, включително към задържани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца;
▪ произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система;
▪ сериозна корупция в държавната администрация;
▪ престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност;
▪ престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към ЛГБТ общността.

По думите на Александър Кашъмов България стъпи накриво още през 2017 г., когато се прие закон и се регламентира статутът и функциите на КПКОНПИ. Комисията не може да се похвали с ефективност, тя трябва да се прекрои, да се раздели на две - за противодействие на корупцията и отделно - за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Освен борбата с корупцията, най-съществената промяна, която трябва да последва Доклада, е свързана със съдебната система и ролята на главния прокурор и Прокуратурата.

„Всеки пряко или непряко е засегнат съществено по тези проблеми теми. Колкото повече се допуска престъпления и корупция по високите етажи, толкова повече се отнема възможността хората да усетят повишаване на стандарта на живот", подчерта адвокатът.

Противодействието срещу корупцията в частта конфликт на интереси трябва да обхваща цялата държавна администрация, а не само лицата на висши длъжности, смята още Кашъмов.

Колкото до въпроса за мигрантите, адвокатът е убеден, че в нормална страна може да има контрол и в същото време - подходящо отношение към хората, които търсят по-добро бъдеще.

Експертът обърна внимание и на вълната от т.нар. „дела шамари" от големи компании, от политици, от други публични фигури към журналисти и последствията от затварянето на устата на медиите - реалната опасност гражданите да останат неинформирани.