Млади артисти ще представят спектакли по картини в Ермитажа
Секция: Русия
26 Март 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Млади артисти ще представят спектакли по картини в Ермитажа

/КРОСС/ През пролетта Ермитажът съвместно с Руския държавен институт за сценични изкуства ще организира поредица от младежки спектакли-променади по картини от колекцията на музея, съобщи неговият генерален директор Михаил Пиотровски, цитиран от ТАСС.

"Започваме забележителен проект, правим го заедно с театралния институт. За нас това е продължение на традицията - преди няколко години, съвместно с австрийски колеги, осъществихме проекта "Флора", в който режисьори, актьори и писатели участваха в четене и писане на есета по картини на стари майстори в Ермитажа. Сега подхождаме новаторски като част от голямата стратегия на музея и поканихме студенти, които да изпробват себе си", каза Пиотровски.

Името на проекта е вдъхновено от картината "Сладки сънища"(Nave Nave Moe) на Пол Гоген, а поставените в галерията платна в памет на Сергей Щукин и братя Морозови се превръщат в източник на творчески идеи за студентите. Всяка от композициите представлява поток от асоциации и образи, предизвикани от творчеството на Клод Моне, Анри Матис, Казимир Малевич, Пиер Сулаж, Пол Гоген, Ван Гог.

"Спектакълът-променада е замислен като източник на нови преживявания за публиката. Режисьорските решения включват разнообразни изразни средства на театралния език", според описанието на проекта в сайта на Ермитажа.
    
Представленията ще се играят всеки четвъртък в няколко сеанса по 15 минути. Те ще започнат на 30 март и ще продължат през април или май. Организаторите не изключват при успех сред публиката проектът да бъде повторен и през есента.