Костадинов: Санкциите срещу Русия водят до загуби за България
Секция: Интервюта
25 Март 2023 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Санкциите срещу Русия водят до загуби за България

/КРОСС/ Изборите са най-доброто нещо за разрешаване на всяка политическа криза. „Всичко зависи от българските граждани, които ще отидат да гласуват", това каза в предаването „Панорама" по БНТ лидерът на ПП „Възраждане" Костадин Костадинов.

Доколко и до каква степен, обаче е въпросът, можем ние политиците да мотивираме хората да застанат пред избирателните урни, заяви Костадинов.

„Най-голямата трагедия е, че две трети не припознават българската държава като своя и това е основният проблем. Политическата криза ще отмине, въпросът е до каква степен останалите две трети от българските граждани ще преодолеят кризата в доверието си".

Ние водим разговори с всички, но зависи от това дали условията, които поставяме, ще бъдат приети, обясни Костадинов.

„Условията ни са следните: Запазване на българската финансова независимост, референдум ще има, така че искаме да чуем ясната позиция на всяка от партиите. Вдигане на санкциите срещу Русия; Увеличаване на българското производство. Така че тези неща, които сме поставяли в предишния парламент, ще ги поставим и сега. Ние водим разговори, но нямаме чуваемост, просто не ни разбират".

Още миналата година ясно и категорично беше казано, че трябва да имаме по 15 милиарда дълг годишно, което означава почти двойно увеличаване на дълга на държавата, което само по себе си означава, че България е поставена под някакъв вид фалит, обясни Костадинов.

„Това, което ние казахме до голяма степен се случи. Санкциите срещу Русия водят до загуби за България. Трябва да нормализираме отношенията с Русия, ако искаме да овладеем инфлацията, да поемем ангажимент, че няма да влизаме в еврозоната, защото тя се срутва в момента пред очите ни. Друго важно е, че не можем да пренебрегнем факта, че инфлация не се гони с таван на цените. Ако искаме да стимулираме производството, трябва да предоговорим членството на България в ЕС."

Ние предложихме миналата година стоките от малката потребителска кошница да бъдат освободени от ДДС, но ни беше казано, че това противоречи на правилата на ЕС, допълни Костадинов. „Никой от тук присъстващите не подкрепи това наше предложение в Народното събрание".

Относно войната в Украйна и оръжията, които България трябва или не трябва да предоставя, Костадинов каза:

„Позицията на България трябва да се промени и то в случая с интереса на голяма част от българските граждани. Тази война не е в интерес на българския народ и българската държава. Нямаме интерес от това тази война да продължава. Ролята на България беше и трябва да бъде да посредничи. България трябва да вдигне санкциите, трябва да престане да въоръжава украинската армия. Така че позицията ни трябва да се промени категорично".

Основният въпрос, който трябва да решим е искаме ли България да продължи да съществува като свободна и независима държава, в заключение каза Костадинов. „Нашият надслов е „Изберете свободата, изберете „Възраждане".