Болница край Велико Търново лекува пост-COVID проблеми с минерална вода
Секция: Здраве
25 Март 2023 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болница край Велико Търново лекува пост-COVID проблеми с минерална вода

/КРОСС/ Страната ни е единствената държава в Европейския съюз, която не инвестира в пост-COVID рехабилитация, според Българския съюз по балнео и спа туризъм.

Въпреки даденостите у нас на лековити минерални извори, слабо се рекламира съчетаването на лечение и туризъм. Малко известен факт е, че вече и у нас има място, където предлагат пост-COVID процедури - специализирана болница за балнеолечение в село Вонеща вода край Велико Търново.

„При нас идват хора с проблеми с опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. След COVID този вид заболявания се обострят", казва управителят на лечебното заведение Пламен Илиев.

В болницата се прилага и съвременна профилактика на белите дробове.

„Специфичното е, че работим само с минерална вода. Няма никакви лекарства в инхалациите. По клинична пътека не работим с белодробни заболявания. Работим с програма на НОИ", казва още Илиев.

От Специализираната болница във Вонеща вода не смесват СПА процедурите и балнеолечението. Смятат обаче, че има бъдеще съчетаването на туризма с този вид рехабилитация - процедури с българската минерална вода.

Най-много болници тип „хотел" има в Южна България. Най-неразвито остава балнеолечението на север у нас, въпреки множеството минерали извори, които не се експлоатират.

Нова телевизия, „Събуди се"