Хампарцумян: Мерките за цените са популистични опити държавата да покаже загриженост
Секция: ИКОНОМИКА
25 Март 2023 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хампарцумян: Мерките за цените са популистични опити държавата да покаже загриженост

/КРОСС/ Да се опитаме да администрираме и стандартизираме цени е мисия невъзможна. Мерките на държавата са популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Ефективен пазар означава висококачествени стоки, които се предлагат конкурентно и хората имат възможност да изберат. „Хората са готови да платят премия за качество. Сирене или зеленчук, който е по-качествен, съвсем естествено е да струва повече. Какво общо има сайтът на Министерството на икономиката и усилията на някакви чиновници?", коментира той.

Работата на държавата е да контролира качеството чрез контролните си органи, подчерта Хампарцумян.

По думите му реформите в здравеопазването и образованието например изискват наистина обществена подкрепа и консенсус, който да минава отвъд политическите мандати.

Според него не трябва да се правят промени в данъчната система на този етап. „По-високи данъци, налети в неефективна администрация, означава пълнене на кацата без дъно. По-скоро усилията трябва да бъдат да направим един консервативен бюджет и по-ефективно работеща администрация. Няма нужда да се раздува администрацията, а това, което имаме, да си върши работата. За това не са виновни хората, които работят в администрацията", посочи Хампарцумян.