"Фич" понижи рейтинга на дълга на Аржентина до едно ниво преди дефолта
Секция: ИКОНОМИКА
25 Март 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Фич" понижи рейтинга на дълга на Аржентина до едно ниво преди дефолта

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция "Фич" понижи дълга на Аржентина в чуждестранна валута с две степени и той вече е на едно ниво преди дефолта, предаде БГНЕС.

Понижаването на рейтинга на дълга от CCC- на C предполага, че според рейтинговата агенция неизпълнението на задълженията е "неизбежно", и идва малко след постановлението на аржентинското правителство, с което се принуждават местните организации от публичния сектор да заменят своя дълг, деноминиран в чуждестранна валута, с дълг, деноминиран в националната валута - песо.

От "Фич" заявиха, че рейтингът на Аржентина ще бъде понижен още повече до "Ограничено неизпълнение".

Аржентина беше взела решение да спре спада на международните си резерви, отчасти поради недостига на чуждестранна валута и нестабилността на валутния курс във финансовия сектор.

По данни на централната банка Аржентина разполага с груби международни резерви в размер на малко над 37,5 млрд. долара, но според анализатори нетната стойност е значително по-ниска.

При обявяването на указа правителството беше заявило, че ще "стабилизира пазарите, ще абсорбира евентуални парични излишъци и ще продължи да се бори с инфлацията", която за 2022 г. достигна малко под 95%, а през 12-те месеца до февруари надхвърли 100%.