Димитър Маргаритов:Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на цените
Секция: Коментари
25 Март 2023 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Маргаритов:Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на цените

/КРОСС/ Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на цените. Това каза бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Тази събота" по бТВ.

Таван на надценките според Маргаритов не би била работеща мярка. „По-големите търговци на дребно винаги могат да покрият в маржа от производителя до рафта различни проценти оскъпяване с разходи от типа складови, транспортни, обучение и т.н., в резултат на което една стока може да поскъпне два пъти от двора на производителя до щанда, а да ви кажат, че надценката е от 2 до 5%", обясни той.

Той определи сайта за проверка на цените на храните, който заработи вчера у нас, като „сайт с кухи към момента формули и липса на реални действия за понижение на цените". „Това е опит да се систематизира информация, която практически не води нито до повишаване, нито до намаляване на цени", посочи още той и припомни, че няма как да се стигне до нормативни промени без работещ парламент.

Работещият механизъм за овладяване на инфлацията са нормативни промени и диалог между държавата и търговците. „Диалогът, който е проведен много отдавна вече в страни като Франция, Гърция и Испания, доведе застопоряване на цените на основни хранителни продукти за определен период от време. Този диалог го нямаше тук, липсват реални действия", коментира той.

Според икономиста в Института за пазарна икономика Петър Ганев сайтът по-скоро би довел до обърквания.

Относно проверките на КЗК той посочи, че те засягат само големи търговски вериги и продукти, които са налични само в тях. „Обосновката на проверките малко ме озадачава. Има малко анализ - че цените на енергийните суровини са тръгнали вече надолу, а не се вижда рязка промяна в цените на храните. Не съм убеден, че диалогът между държавата, производителите и веригите няма да стане още по-забатачен", посочи Петър Ганев.

Според него сега малките хранителни магазини имат шанса да свалят цените и да привлекат повече потребители.