Заместник-министър Неделков: Българското овчарско куче е част от животновъдството на страната ни от векове
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2023 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Неделков: Българското овчарско куче е част от животновъдството на страната ни от векове

/КРОСС/ Българското овчарско куче е част от традиционното животновъдство по нашите земи от  векове. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков в Пловдив днес при откриването на киноложка изложба, посветена на българското овчарско куче. „От нас зависи да запазим тази порода и занапред, за бъдещите поколения" каза още той.

Заместник-министърът отбеляза, че събитието поставя началото на специализираните международни и национални киноложки изложби през 2023 г.

„Знаков белег за националните съкровища на генетичното разнообразие са именно автохтонните породи животни. Съхраняването им е мисията както на развъдните организации, така и на държавата" подчерта заместник-министър Неделков. По думите му, това е и причината Министерството на земеделието да продължава да застава зад подобен тип изложения.

Доц. Неделков благодари на Развъдна асоциация „Български киноложки клуб за Българско овчарско куче", която е ангажирана в развъждането на тази автохтонна порода, затова че през последните десет години постига значителен успех в хомогенизирането й.

В заключение аграрният заместник-министър пожела успех на всички участници в изложението и го насърчи да продължават да развиват тази важна за селското стопанство порода.