ИПИ: Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец
Секция: Анализи
25 Март 2023 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИПИ: Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец

/КРОСС/ Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Според данни за миналата година покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз (брутния вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност). Това сравнение, според Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените и доходите в отделните държави.

"Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, като и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано означава, че ние може да разполагаме на база на нашите доходи и на цените, които има в икономиката, наполовина с това, с което разполага германеца. До преди 20 години е било с 1/4 или дори с 1/5. Тоест, ние сме тръгнали от много ниска база. В момента сме на половина, което наистина изглежда далеч, но в историята всъщност не сме го достигали".

Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре, обясняват икономистите:

"Свободата на пътуване ни позволява много лесно да се сравняваме с богатите. Позволява ни сравнително лесно да напуснем държавата и директно да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е нормално да правим такива сравнения. Въпреки това мисля, че обикновеният човек отчита, че разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 години или спрямо преди 20 години наистина е чувствителна".