Как организмът ни да се справи със смяната на часовото време?
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Март 2023 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как организмът ни да се справи със смяната на часовото време?

/КРОСС/ Преминаването към лятното време е по-трудно, отколкото към зимното. Защо е така?

Естественият ритъм на биологичния часовник обикновено е малко по-дълъг от 24 часа. Тоест всеки ден сме склонни да си лягаме по-късно от необходимото. Така „скокът напред" противоречи на естествения ритъм на тялото. Усещането е като смяна на часовите зони: когато се окажете в друга държава и ви е трудно да се принудите да си легнете по-рано, защото сте свикнали с различен график.

Експертите обръщат внимание на факта, че много хора имат недоспиване още в навечерието на прехода към лятното часово време. Така след като загубят още един час, те се озовават сред постоянно недоспиващите - може би без дори да го осъзнават. Последствията могат да включват високо кръвно налягане, риск от инсулт или нараняване по време на работа. Това да не говорим за проблемите с концентрацията и психичното здраве.

Какво можете да направите, за да се приспособите към лятното часово време?

1. Не започвайте с „липса на сън". Уверете се, че вие ​​(и ако сте родител, вашето дете) спите достатъчно. Повечето възрастни се нуждаят от между седем и девет часа сън, за да функционират правилно. Децата имат различни нужди от сън в зависимост от това на каква възраст са.

2. Спазвайте режима в навечерието на смяната на времето. Идеалното е да си лягате 15-20 минути по-рано всяка вечер през седмицата преди смяната на часовника. Ранното събуждане ще ви помогне да заспите по-рано. Опитайте се да се събудите един час по-рано от обикновено в събота - денят преди смяната на часовника. Ако нямате тази възможност, просто се придържайте към стабилен график за сън, без големи отклонения.

3.  Използвайте светлината във ваша полза. Светлината е най-силният сигнал за настройка на вътрешния часовник. Опитайте се да бъдете на ярка светлина, след като се събудите и ако живеете на място, където естествената светлина е ограничена сутрин, използвайте изкуствена светлина, за да сигнализирате на тялото си да се събуди по-рано. През нощта минимизирайте излагането на ярка светлина и особено на синя светлина, излъчвана от екраните на електронните устройства.

Може да промени ритъма на тялото ви и на следващия ден да се събудите по-късно от необходимото. Вечер екраните могат да бъдат затъмнени, така че да излъчват по-малко светлина.


4. Обърнете внимание на вашите сутрешни и вечерни планове, защото те пряко влияят на режима на сън. В нощта преди смяната на часовника е по-добре да планирате добър сън - за това трябва да се успокоите вечерта - например да прочетете книга или да медитирате.


5. Влезте в рутинни упражнения сутрин или рано през деня - дори това да е просто разходка из къщата или офиса.

6. Помислете да започнете със закуска с високо съдържание на протеини, тъй като лишаването от сън може да увеличи апетита ви и желанието ви за храни с високо съдържание на въглехидрати и захар.

7. Опитайте се да не пиете кофеин след вечеря, а непосредствено преди лягане - вино и други видове алкохол.

8. Опитайте се да бъдете търпеливи с децата си, докато се приспособяват към лятното часово време - някои деца се приспособяват по-трудно към промяната на времето, отколкото други.

Може да забележите по-чести сривове, раздразнителност и загуба на фокус и концентрация. Нека вечерта е по-спокойно време, свободно от интернет и телевизия. Помислете за кратка 20-минутна дрямка в началото на деня за малки деца, за които може да е трудно да се справят с промяната във времето.