Даниел Митов: Когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма
Секция: ПОЛИТИКА
27 Март 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Митов: Когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма

/КРОСС/ Инфлационната спирала започна да се ражда отпреди началото на войната в Украйна, противно на всякакви твърдения на Кирил Петков и Асен Василев. Правителството „Петков“ започна да работи проинфлационно. Това каза Даниел Митов от коалиция ГЕРБ-СДС в предаването „120 минути“ по бТВ.

По думите му от 4 до 6% от инфлационния индекс се дължи на външни фактори. „В България за малката потребителска кошница инфлационният индекс е 40%. По никакъв начин не можем да пренебрегнем домашните, произведени тук в България от правителството „Петков“ причини за високата инфлация“, заяви Митов.

Данъчната система не трябва да се променя в настоящия момент, заяви той. „Ние сме дали обещание, че при наше управление няма да ги увеличаваме. Трябва да се изчислява много внимателно кои помощи и кога да бъдат отменяни. През 9-те процента ДДС за ресторантьорите всъщност събираемостта се е увеличила. В други сегменти може и да се наложи пипане на данъците. Ние бихме взели част от свръхпечалбите на „Лукойл“ под формата на данъци. Когато КЗК глоби „Лукойл“ със 70 милиона лева, изведнъж КЗК за Петков и Василев стана институцията, която според тях не работила“, посочи Митов.

Той подчерта, че България трябва да се дисциплинира в управлението на публичните финанси. „Фирмите трябва да плащат справедлива заплата на работниците. Минималната заплата е инструмент за преизчисление на определени икономически критерии и категории, а не нещо, която трябва да бъде увеличавано през няколко месеца. Пазарът регулира и е хубаво да стане ясно, че бизнесът и фирмите трябва да се грижат за работниците си“, заяви той.

По думите му политиката на предходното правителство е отдалечило страната ни от еврозоната. „По време на управлението на ГЕРБ бяхме на крачка да влезем в нея“, отбеляза Митов.

Той посочи, че когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма. „Инфлацията пълни бюджета, тя практически изземва от парите на хората и запълва дефицита. Цените ще намалеят, когато се справим с инфлационния натиск. Докладът, който представи министерството на финансите, е изключителен притеснителен“, коментира той.

По думите му позицията на президента Радев отдавна е компрометираща за държавата ни като член на НАТО и Европейския съюз. „Ще продължаваме да поддържаме позицията си за предоставяне на военна помощ на Украйна. Президентът в момента се отклонява от тази позиция и на практика е тръгнал срещу институционалното устройство на държавата“, посочи още той.