Костадинов: Ние сме единствените, постигнали консенсус
Секция: ПОЛИТИКА
27 Март 2023 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Ние сме единствените, постигнали консенсус

/КРОСС/ „Политическата криза се решава от избирателите в момента. „Възраждане" показа, че е способно да прави компромиси. Благодарение на компромисите, които направихме, в предишното НС, бяха приети два изключително важни консенсусни акта, за които абсолютно всички подкрепиха нашата позиция. Единият беше Планът за възстановяване, а другият - осъждането на езика на омраза в Северна Македония. Това заяви в студиото на „Здравей, България" председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в отговор на въпрос какви възможности за управления вижда партията след изборите.

По думите му проблемът е в това, че отсрещната страна не е склонна към компромиси. „Тя е свикнала да има пълен монопол над властта и над медиите. Тя отказва да приеме, че голяма част от обществото в България отказва да живее в този съвременен нео тоталитарен модел, в който има една гледна точка, повтаряна по всички телевизии".

Костадинов беше категоричен, че партията му е била единствената, която е успяла да постигне някакъв консенсус, благодарение на предложенията на партията в НС. „Разбира се, че можем да говорим и да постигнем компромис. Естествено, че можем. Те не могат. Ние го казахме и в миналия, и в по-миналия състав на НС. И го показахме - ходихме на разговори с всички. Но ние поставихме условия, които са поставени от нашите избиратели", подчерта той.

Лидерът на „Възраждане" беше категоричен, че партията му е готова да управлява. „Ние сме една от двете политически сили, които в предишния състав на НС бяха готови да представят кабинет. Ние казахме, че имаме състав на кабинет. Ние сме готови да управляваме и искаме да управляваме", заяви той. И допълни: „Партньорът ни е българският народ", но отказа да даде конкретен отговор на въпроса дали търсят коалиционен партньор с думите „очевидно е, че ние търсим възможности и в предишния кабинет говорихме с абсолютно всички".

„Политическата криза се решава по време на избори и няма нищо по-хубаво от това, че има избори в България. Защото изборите не задълбочават политическата криза - те я разрешават. Защото тя е заради това, че политическото статукво агонизира в момента", категоричен е Костадинов.