Земеделци от Вълчи дол излязоха на протест срещу ВЕИ парк
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Март 2023 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земеделци от Вълчи дол излязоха на протест срещу ВЕИ парк

/КРОСС/ Земеделски стопани от община Вълчи дол излязоха на протестно шествие с тежката си техника. Те не са съгласни с намерението за изграждане на ветро-генераторен парк върху обработваеми площи в общината.

Според протестиращите изграждането на ВЕИ мощности ще унищожи производството на над 2400 фермери от общината, както и над 900 дка обработвама земеделска плодородна земя. Земеделците смятат, че има опасност и за пътя на миграция на защитени птици, който преминава над общината.

През януари тази година Общинският съвет на Вълчи дол даде зелена светлина за изготвянето на устройствен план във връзка с инвестиционно намерение за изграждане на такъв парк.

Според инвеститорите вятърните паркове няма да засегнат земеделската дейност в района.

"Няма конфликт между вятърните паркове и земеделието. От десетки години те съжителстват в хармония и в България, и в чужбина. Най-големите проблеми пред земеделието са климатичните промени - наводненията и сушата, а производството на енергия от вятър е решение и заема най-малко площ, така че ние сме съмишленици със земеделците", смята Севда Йончева - ръководител на ВЕИ проекта.