Следовател: Наркооранжерията в Сливенско е като подземен оазис с изкуствени слънца
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2023 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Следовател: Наркооранжерията в Сливенско е като подземен оазис с изкуствени слънца

/КРОСС/ Голяма наркооранжерия за милиони бе разбита в Сливенско вчера. Става въпрос за голямо по площ съоръжение с няколко помещения, оборудвани високо технологично за отглеждане и разпространение на марихуана.

Следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов обясни, че това е масивна бетонна конструкция на ниво кота минус.

Входът към тази конструкция беше замаскиран с каросерията на стар микробус и на практика от задната врата на превозното средство се влизаше в помещението. Вътре начинът на оборудване представляваше един изкуствен подземен оазис с изкуствени слънца, представляващи светлодиодни лампи всяка една с мощност от 600 вата и площ два квадратни метра поотделно. Като общото количество на тези лампи и всички консуматори на електроенергия предполага разход на електроенергия около 50 до 100 киловата на час, което изисква огромно количество ток за захранване на цялата тази система, добави Маринов.

Наркооранжерията разполага и с въздухоподаване, вентилация, климатична инсталация и контрол на влагата, на температурата, подаване на течен тор. Има водопроводна система от резервоари.

Всичко това беше с висококачествено и съвременно оборудване. Това е изградено с контролни табла, дори имаше и пожарогасители, които са  инсталирани с цел безопасност, добави следовател Маринов. Той обясни, че съоръжението прилича на бункер, в който може да се живее дълго време. Било е предвидено още едни помещение да се превърне в наркооранжерия, но това е пресечено.

Седем души са с повдигнати обвинения. Засега не се знае кой е организаторът, но го грозят от 10 до 20 г. затвор.