Пламен Димитров: Има картел не само при търговските вериги
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2023 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Димитров: Има картел не само при търговските вериги

/КРОСС/  КНСБ подозира, че има картел не само при търговските вериги, а и в други сектори. Това обясни в ефира на NOVA „Здравей, България” президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

Поискахме от 1 януари КЗК да започне проверки. Те се самосезираха преди 2 седмици. Смятам, че има картел. Цялата производствена верига трябва да бъде осветена. Не е само при търговските вериги спекулата, има и на други места. Подозирам, че в други сектори, които не са непременно търговия на дребно, има картелни образования, като производството и търговия с петролни продукти, например, уточни Димитров. Той обясни и какви са исканията на синдикатите към бъдещите управляващи.

Искаме да се компенсират доходите на тези, които не са компенсирани за последните 2 години. Близо 30 процентната инфлация на места е компресирана, но на места не е. Има сектори като ВиК и текстил, където увеличението не е толкова сериозно, каза Димитров.

Към момента фискалният резерв е над 16 милиарда лева. Имаме яснота как може да върнем бюджета в 3% дефицит без това да води след себе си до нарастване на разходите. Пари в държавата има и трябва да посегнем към тях, поясни президентът на КНСБ.