Явор Колев: Подобни бомбени заплахи ще станат ежедневие, очаквам и към болници
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2023 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Колев: Подобни бомбени заплахи ще станат ежедневие, очаквам и към болници

/КРОСС/ Очаквам подобни бомбени заплахи, като тези в училищата, да станат ежедневие, каза в BTV "Тази сутрин" Явор Колев, бивш директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Според него те са показали, че не сме подготвени да реагираме в такива ситуации. Целта е била всяването на паника и страх и тази цел е постигната, на мнение е той.

Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни, смята Явор Колев. Според него писмото по имейла е написано с преводача на „Гугъл“, а подателят вероятно е група от Руската федерация, която подкрепя военните действия на държавата. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни той.

Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи, на мнение е Колев.

Последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация, коментира от своя страна Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни, каза още Стаматов.

Мои колеги са реагирали по друг начин. Два-три-четири часа неучебен ден. Тъкмо тук е урокът, който трябва да научат управляващите. Нас това ни чака занапред и ни трябва ясна и проста процедура, смята той.

Според Зорница Трифонова от асоциация „Родители“ случилото се е добър момент родителите да поговорят с децата си за безопасността в интернет, за подаването на фалшиви сигнали.