Любомир Тулев: Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2023 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Тулев: Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри

/КРОСС/ Фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев обясни пред NOVA NEWS, че интернет предлага варианти за скриване на самоличността - VPN, proxy сървъри, анонимайзъри. "Те помагат на хакерите да се скрият и да извършват престъпления. Всяко едно престъпление оставя следа и е въпрос на внимание и проследимост да разрешиш пъзела. Най-вероятно извършителите на тези атаки са се скрили добре, но рано или късно ще бъдат намерени. Адресатите до един са публични мейл провайдъри, а не корпоративни мейл адреси. Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри и се получават такива мейли", коментира той.

По думите му прави впечатление, че авторът на вчерашните атаки се е подписал с Telegram канал. "Отворих го и видях, че е създаден на 26 март и се пише на английски. Има 7-8 публикации с бомбени заплахи към Македония, Гърция, Русия и България, като се посочват 4 града - София, Пловдив, Варна и Бургас. На мен не ми звучи сериозно, по-скоро е искал да тества реакцията. Първо защото твърди, че е поставил бомбени устройства във всички университети, а дори академичната общност не знае колко са те точно. Когато отправиш заплаха към толкова много институции в различни държави, не е сериозно", заяви експертът.

Тулев е проверил името на изпращача - Егор Сенянский. Проучването го води до акаунт в Севастопол. "Въпросният човек е публикувал линк към социалния си акаунт в мрежата Вконтакте, а името му е forte valor - от латински "мога да избягам". Може да има руско-украинска нишка или македонска, но това са спекулации", посочи той.