Захарова: САЩ нямат нужда от разследване на "Северен поток"
Секция: Русия
28 Март 2023 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: САЩ нямат нужда от разследване на "Северен поток"

/КРОСС/ Вашингтон не се нуждае от разследване на "Северен поток", тъй като "изплуването на истината" представлява заплаха за него и нанася пряка вреда, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Това разследване не само не е необходимо на САЩ и на всички, които те са посочили като съучастници, то ще им навреди, ще им причини пряка вреда, то създава заплаха за това, което е наистина важно за всички, а именно, появата на истината", заяви още Захарова в ефира на телевизионния канал "Соловьев Live".

Съветът за сигурност на ООН в понеделник не подкрепи руско-китайската резолюция за международно разследване на саботаж в "Северен поток". Документът беше подкрепен от три страни, нито един не гласува против, 12 се въздържаха. Така резолюцията не събра необходимите девет гласа за приемане. Русия, Китай и Бразилия гласуваха "за", Албания, Великобритания, Габон, Гана, Малта, Мозамбик, Обединените арабски емирства, САЩ, Франция, Швейцария, Еквадор, Япония се въздържаха. Резолюцията беше подкрепена и от Беларус, Венецуела, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и Еритрея. Те обаче не са членове на Съвета за сигурност на ООН и не са гласували.

Текстът на проекторезолюцията предлага да се инструктира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да създаде международна независима комисия „за провеждане на цялостно, прозрачно и безпристрастно разследване на всички аспекти на акта на саботаж на газопроводите „Северен поток" и „Северен поток 2". включително за установяване на извършителите, поръчителите, организаторите на саботажа и техните съучастници".