Демерджиев: Сигналите за бомби не са реални, американските служби установяват източника
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2023 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Демерджиев: Сигналите за бомби не са реални, американските служби установяват източника

/КРОСС/ Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят медиен ефект и привличане на вниманието. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи.

"Сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати. Източниците на атака и подходите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и САЩ са сигнализирани и работят по установяване на източника. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Редица европейски държави са изправени в момента пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия", каза вътрешният министър.

Експертът по киберсигурност Явор Колев: Целта на бомбените заплахи в училища е да има паника и страх

До дни България ще разполага с нов протокол за действие при подобна ситуация, каза още Демерджиев. Той ще бъде изработен от междуведомствена комисия, която започва работа днес.

Сегашният протокол се спазва, но той е от 2000 година, посочи още Демерджиев. Целта е новият протокол да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация.

Министърът на вътрешните работи заяви, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите, защото сигнали постъпват и в други държави.

В изборния ден в неделя у нас вече ще действа нов протокол и затваряне на помещения ще се налага само при реална опасност, стана ясно от думите на Демерджиев. Той не вижда заплаха за изборния процес.

Ако в изборния ден се получи сигнал за взривно устройство, секционните избирателни комисии трябва да сигнализират МВР. Оттам нататък органите на реда ще преценят дали има реална заплаха или не и ще се действа спрямо преценката им, поясни още той.

Вчера училища в София, Варна и Бургас също получиха заплахи за поставени взривни устройства по имейл.