Румен Драганов: Туристическият гаранционен фонд е изключително забавено действие
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2023 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Драганов: Туристическият гаранционен фонд е изключително забавено действие

/КРОСС/ Туристическият гаранционен фонд е изключително забавено действие. Той е задължение на правителството. Всички, които се записват за туристически услуги през туроператор, трябва гарантирано да могат да си получат парите обратно или да получат обещаното. България излъга ЕС и направя мимикрия на Гаранционен фонд и направиха застраховка "отговорност на туроператора". Това каза Това каза за "Твоят ден" проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Туризмът няма да умре, ако ДДС стане 20%. Бизнесът няма да каже да се качат данъците. Но 9% ДДС не означава, че цените няма да се качват, защото са въпрос на търсене и предлагане. И да задържим ставката, ако токът скочи с 500% или цените на продуктите. 17,5% е ръстът в туризма", заяви той.

Според него се очакват около 320 000 пътувания за великденските празници, от които 60 000 ще бъдат в чужбина. Когато Великден съвпада с майските празници, стигаме до към половин милион.Около 70 000 чужденци се очаква да пристигнат. Няма намаление в обемите, има много интензивни пътувания. Руският пазар е задраскан, но имаме бум на пътуванията от европейски страни", разкри Драганов.

По думите му тенденцията е за увеличение на туристите. "Независимо дали има сняг, се търсят планинските курорти, същото важи и за къщите за гости, малки хотели и посещение на близки и приятели. Цените за три нощувки вървят от 170-190 лева за двама души плюс две деца и стигат до 3500 лева. Най-евтините цени са в къщи за гости. На 21 май планираме откриване на сезона. Има голям прилив на туристи на летищата във Варна и Бургас", посочи той.