Паднали дървета и материални щети на много места в страната заради силния вятър
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2023 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паднали дървета и материални щети на много места в страната заради силния вятър

/КРОСС/ Силният вятър създаде доста проблеми на много места в страната, информира БТА.

Сoфия

Седем сигнала за паднали клони и дървета са постъпили в дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община.

От там напомнят на строителните фирми, изпълнителите на обекти да обезопасят строителните огради и скелета.

Гражданите да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци.

От Летище София съобщиха, че към момента самолетите кацат и излизат без проблеми.

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за днес предупреждение за силен северозападен вятър в страната.

В областите Враца, Монтана, Видин, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Сливен предупреждението е от втора степен - оранжев код.

В останалите области на страната предупредителният код е жълт.

Пловдив

Преустановено е движението на влаковете в междугарието Пловдив - Филипово заради силния вятър и паднали дървета.

Аварийни екипи на НКЖИ работят по отстраняване на повредите по контактната мрежа.

Силна буря се разрази за кратко в Пловдив в късния следобед вчера и причини материални щети, няма пострадали хора.

На близо 40 сигнала за паднали дървета, клони и строителни елементи са са отзовали екипите на пожарната служба в града.

Пазарджик

От снощи до тази сутрин екипите на пожарната в Пазарджик са се отзовали на пет сигнала за възникнали инциденти в резултат на силния вятър, съобщиха от полицията в града.

Отстранено е паднало дърво на пътя между селата Черногорово и Тополи дол, две дървета и клони от улици в Пазарджик, два са сигналите за надвиснали ламарини от сгради в областния град.

Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети.

Сливен

Скоростта на вятъра в Сливен надвишава 80 км/ч, съобщиха от общинския отдел "Сигурност и управление при кризи". Сред пораженията от вятъра са прекършени клони, паднало дърво, разкъсани билбордове и увредена предизборна шатра. Има повреди по проводите на кабелни оператори. Собствениците са информирани и се предприемат мерки.

Има единични сигнали за прекъсване на електричеството. Екипи от Общината и дружествата работят по подадените сигнали.

Ловеч

В Ловешка област са подадени няколко сигнала за повалени дървета от силния вятър. Отстраняват се паднали дървета на пътя Ловеч - Плевен, при разклона за село Баховица и на пътя Ловеч - Севлиево.

Движението в двата участъка не е ограничено, но трябва да се осъществява с повишено внимание, предупреждават от полицията.

В Ловеч е получен и сигнал за паднала мазилка от сграда. Поривите на вятъра в града са достигнали 72 км в час, като е започнал да се засилва още от полунощ. Почти в цялата област вятърът е бурен.

Русе

До 86 км/час достига скоростта на вятъра в Русе, съобщиха от хидрометеорологичната станция към Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в града.

Вятърът е с посока запад-северозапад. Обявено е предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав и пристанищата. Прогнозата е вятърът да отслабне привечер.

От полицията съобщиха, че са получени сигнали за паднали дървета по пътища в областта. Засега няма данни за щети. Екипи на общинското предприятие "Паркстрой" отстраняват паднало дърво на ул. "Борисова" в Русе.

Велико Търново

Силният вятър във Велико Търново събори контролер на светофар на оживено кръстовище до голям супермаркет и три дървета, получени са сигнали и за отронена мазилка на жилищни сгради. Контролерът на светофара се е провесил на един от стълбовете, но не е паднал върху пътно платно, опасният елемент от светофарната уредба е отстранен.

Три дървета са паднали на различни пътни участници - между селата Балван и Емен, по пътя към село Габровци и на панорамния път към Великотърновския университет. Няма пострадали хора, екипи на пожарната отстраняват дърветата.

В сутрешните часове силата на вятъра в региона е била около 32 километра в час, като поривите са достигали до 65 километра в час, уточниха от общината. Няма данни за прекъснато електрозахранване.