Ректорът на УНСС: Ако зачестят подобни заплахи, обмисляме нови мерки
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Март 2023 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ректорът на УНСС: Ако зачестят подобни заплахи, обмисляме нови мерки

/КРОСС/ Серията бомбени заплахи срещу училища буквално парализира учебния процес последните два дни в  някои големите градове. От вчера на прицел е и Университета за национално и световно стопанство, който също беше евакуиран.

Получихме вчера имейл малко преди 9 часа. Уведомихме МВР, като оттам реагираха бързо, обясни пред BTV проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. Полицаите са претърсили района.

Проблемът е, че ние сме голям университет. 44 декара е разгърнатата площ, а на ден влизат 10 хил. студенти. За няколко часа беше извършена проверката, добави той.

Ректорът посочи, че предстои ден на отворените врати, както и седмица на университетската книга.

Вчера бяха отменени няколко премиери и прожекция на филма за Кристиан Таков. Те ще бъдат пренасочени и за други дати, но се надявам бързо да се реагира, за да знаем дали подобни заплахи са фалшиви и дали да спираме учебния процес, допълни проф. Димитров.

Каквото и да извършите в света остава следа. В този имейл само думичката „училище“ беше заменена с „университет“. Ако зачестят подобни заплахи, обмисляме нови мерки, които да намалят риска. При сегашното ниво на риск не се налага това. Самата систематичност подсказва, че не е сериозна атака, а игра на начинаещ хакер. Въпреки това не трябва да се подценява, подчерта ректорът на УНСС.

Университетът ще бъде отворен в 8 часа.