Добромир Живков: Вотът на колебаещите се избиратели ще определи победителя
Секция: ПОЛИТИКА
29 Март 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добромир Живков: Вотът на колебаещите се избиратели ще определи победителя

/КРОСС/ Нямаме изгледи да се обяви окончателно победител на изборите. В оставащите дни ще се случи преразпределението на гласовете на нерешилите кого ще подкрепят, които са около 10% и 15 на сто. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

Национално представителното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Проведено е сред 1014 лица над 18-годишна възраст в цялата страна, в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Разликата е в мобилизацията. При „Продължаваме промяната – Демократична България“ мобилизацията е на по-високо ниво. От деклариралите, че подкрепят тази политическа сила по-голяма дял декларират, че твърдо ще гласуват при тези избори. При ГЕРБ-СДС това може да се тълкува и като демотивация, но и като шанс избирателите да бъдат събудени и привлечени да гласуват, уточни той.

Нерешилите наблюдават всички знаци от политическите сили и вземат решение в последните дни за кого да гласуват, каза още Добромир Живков по повод отборния дебат между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който bTV организира.

Именно във вота на колебаещите се ще намерим отговора кой ще е победителят. Повечето от тях взимат решение в последната седмица или дните преди вота. ГЕРБ изглежда, че трудно има откъде да вземе допълнителни гласове. При ПП-ДБ съществува феномен на мобилизация на протестен вот срещу ГЕРБ. Ако той се повтори, може да има и нарастване на разликата, подчерта социологът.