Спор между НЗОК и Фармацевтичния съюз - ще бъде ли удължен договорът със Здравната каса
Секция: Здраве
29 Март 2023 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спор между НЗОК и Фармацевтичния съюз - ще бъде ли удължен договорът със Здравната каса

/КРОСС/ Спор между НЗОК и Фармацевтия съюз може да остави над 1 млн. здравноосигурени пациенти без животоподдържащи лекарства след 1 април. Става въпрос за хронично болните, чиято терапия се покрива изцяло или частично от Здравната каса. Договорът на фонда с аптеките изтича в края на март, но заради предложения за промени в последната минута преговорите за подновяването му буксуват.

Превръщат ли се пациентите в заложници? Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов и Иван Димитров - председател на Български пациентски форум, отговориха на големия въпрос в студиото на “Денят започва”.

Ние недоумяваме защо в последния момент се предлага отмяната на нещо, което работи от години, никога не е било проблем, никога не е било поставяно по време на преговорите и беше вкарано еднолично от д-р Йорданка Пенкова - управителя на Здравната каса, заяви Димитър Маринов. По думите му проблемът е изкуствено създаден, защото от Здравната каса настояват да се дискутират неща, които за Българския фармацевтичен съюз са безусловни.

Според Иван Димитров НЗОК отдавна има манталитета да налага своето мнение и да го налага в “12 без 5”.

Касата отдавна се е одържавила и вместо да бъде обществената институция на всички нас, тя е станала отдел на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването. Какво точно се е случило и защо се е случило с това предложение, защото ние не го знаем, не сме го видели, не помага на българския пациент - напротив, създава риск да не можеш да си намериш лекарствата, допълни той.